El projecte de la Universitat dels Pacients al mitjans

El primer principi expressat en el Decàleg dels pacients, resultat de la Declaració de Barcelona de les associacions de pacients elaborada per la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, aquests necessiten informació de qualitat contrastada segons criteris d'acreditació explícits i proporcionada per professionals , preferentment metges . Aquest principi contempla el respecte a la pluralitat de les diverses fonts i agents d'informació. A més a més, en termes de consum de la informació, aquest punt de la Declaració expressa la necessitat que les informacions siguin produïdes en un llenguatge intel·ligible i adaptat a la capacitat d'entesa dels pacients.

Els pacients necessiten informació diversa , sobre la seva condició de salut i els tractaments disponibles, necessiten de consells per actuar amb efectivitat o reduir els efectes secundaris en la seva cura , requereixen d'informació sobre els símptomes de la seva malaltia i consells per mitigar , entre moltes informacions. Però quina informació és necessària?  Per a què? Qui proveeix aquesta informació? I com?

La periodista Marta Ciércoles realitza una entrevista en profunditat sobre aquests reptes en un article a El Punt Avui, en el qual recull les perspectives de quatre experts en aquest àmbit entre ells la coordinadora del projecte de la Universitat dels Pacients i responsable de l'Àrea de Pacients i Ciutadans de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, Laura Fernández (www.universidadpacientes.org).

Més informació a l'enllaç següent.